BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Gyöngyös & Nagyréde Területén
A masszázs az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer, amellyel a betegségeket megelőzhetjük, egészségünket és teljesítőképességünket megőrizhetjük. Amikor a fájó vállunkat megdörzsöljük, arcunkon végigsimítunk, az ösztöneinket követjük anélkül, hogy cselekedetünk hatásával tisztában volnánk.


Amikor fáj a fejünk, fájnak a végtagjaink, mindenféle bajunk van, álmatlanságtól szenvedünk vagy a feszültség tart minket hatalmában, nagyon egyszerű eszközzel segíthetünk magunkon- a saját kezünkkel.

Minden masszázs alapja a kézzel való érintés. Az orvostudomány területén kísérleti bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, milyen fontos a testi érintés, a simogatás szerepe. A Harvard Egyetem Orvostudományi Kara végzett egy meglepő kísérlet sorozatot, mely alkalmával az operálandó betegeket két csoportra osztották. Az altatóorvos az operációt megelőző este az összes beteget végiglátogatta. Az első csoport az operáció menetéről a szokásos felvilágosítást kapta. A másik csoportot is hasonlóképpen készítették fel, az altatóorvos azonban mindegyiküknél 5 perccel hosszabb időt töltött. Odaült a beteg ágyának szélére, megfogta a kezét és elmondta, mennyire a szívén viseli a sorsát. Nos, ezek a betegek a műtét után csak fele annyi fájdalomcsillapítót kértek és átlagosan 3 nappal korábban hagyták el a kórházat, mint az első csoport tagjai. Ez a vizsgálat jól bizonyítja, hogy a barátságos viselkedésnek, emberi melegségnek és a testi érintésnek milyen nagy hatása van a gyógyulásra és a jó közérzetre.

A simogatás annyira természetes gesztus, hogy akik ezt nem kapják meg, hajlamosabbak lesznek a depresszióra és az ingerlékenységre. Még a legegyszerűbb masszázs is megnyugtató és feszültség oldó hatású. Javítja a vérkeringést, lazítja az izmokat, előnyös az emésztésre és a vérellátásra, aktiválja a nyirokrendszert. Összességében tehát, a masszázs testi és lelki hatása csökkenti a fájdalom érzését és olyan jó közérzetet biztosít, amely semmilyen gyógyszerrel sem érhető el.

Clare Maxwell-Hudson
  Hírek