BAKOS ORSOLYA gyógytornász - Tel.: +36 30 746 2728 - E-mail - Gyöngyös & Nagyréde Területén

Nyers ételek- egészséges táplálkozás felsőfokon

Írta: Administrator - 2014 november 02 vasárnap - 18:02:43
Az ember jó közérzetének, egészségének egyik alapfeltétele a helyes táplálkozás. Mégis kevesen tudják, miként kell teljes értékűen és ésszerűen táplálkozni. Sokaknak a főtt étel az ennivaló, salátát és gyümölcsöt csak az étkezések mellé vagy után fogyasztanak. Ha ezt a szokást olykor megfordítjuk, szervezetünk hálás lesz érte. Íme, egy kis segítség.

A nyers ételek különleges értéke abban rejlik, hogy a szervezetet a számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és provitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemek széles skálájával bőségesen, gyakorlatilag veszteségmentesen ellátják.

Az élelmiszerek iparszerű feldolgozása és kezelése, valamint konyhai előkészítése sokszor hátrányosan befolyásolja az alapanyagok tápértékét. Főzéskor például jelentős veszteség éri a hőre érzékeny anyagokat (C-vitamin). A nyers ételekben viszont ezek az anyagok sértetlenül maradnak és e sokféle létfontosságú anyagból a szervezet többet tud hasznosítani.

Minden vitamint és ásványi anyagot a meghatározott arányban kell a szervezetnek juttatni, mert ezek egymás jelenlétét feltételezik az anyagcserében, s ha nincs meg a megfelelő mennyiség és arány, akkor ez az egyensúly felbillenhet. Nos, a nyers zöldségek és gyümölcsök az ideális mennyiségben és arányban tartalmazzák azokat a mikrotápanyagokat, melyek elengedhetetlenek a normális anyagcseréhez.

A nyers ételeknek számos jótékony hatása van azon felül is, hogy rengeteg vitamint tartalmaznak.

Elsősorban igen magas a rosttartalmuk. Ez feltétlenül szükséges a rendszeres és egészséges bélműködéshez. A székrekedés az egyik leggyakoribb emésztési zavar, ezek 75%-a a hibás táplálkozásra vezethető vissza. A krónikus székrekedés megszüntethető, ha minden étkezés előtt elfogyaszt egy adag nyers ételt.
A rostanyagok előkészítik az emésztőnedvek és az epe kiválasztását így is segítik az emésztés menetét.

Egyes növényeknek profilaktikus vagy terápiás hatásuk is van. Ilyenek például a mustárolajok, amelyek széles körben fejtenek ki antibiotikus hatást. Ezeket a zsázsafélék, a torma, a retek, a mustár, a hagymafélék és a káposztafélék tartalmazzák. A bélben jól felszívódó benzil-mustárolaj húgyúti és felső légúti hurutok kezelésében nyújt hatékony segítséget. Antibiotikuma a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légúti megbetegedéseket okozó baktériumokat.

Klinikai tapasztalatok azt mutatták, hogy a nyers ételek az étvágyat is normalizálják. Az elveszett étvágy visszatér, a farkaséhség pedig mérséklődik. Ez jó hír lehet, ha idős beteget ápol. Ha már itt tartunk, fontos megemlíteni azt is, hogy a nyers ételek rendszeres fogyasztása a test hőszabályozását is javítja.

A nyers ételek szabályozó hatást fejtenek ki a gyomorsav kiválasztásra is, mert a hosszabb ideig folytatott rendszeres fogyasztás következtében megszűnnek a gyomorsav-túltengés szimptómái. Ennek ellenére, ha a hagyományos étkezést a nyers ételekkel egészítjük ki, a savhiány megszűnik. Az ember emésztőrendszerének enzimjei ugyan a táplálék lehető legjobb kihasználását teszik lehetővé, a nyers ételek enzimjei előnyösen befolyásolják az emésztést.

A felaprítatlan vagy csak kevéssé felaprított zöldségek és gyümölcsök keménysége megerőltető rágásra kényszerít. Ez a fajta rágás fokozza a nyállal való összekeveredést, erősen masszírozza a fogínyt, így a gyerekek erős, egészséges fogazatának kifejlődését segíti elő. Tisztítja a fogakat, gátolja a fogínysorvadás kialakulását és az esetlegesen előforduló fogínyvérzések is abbamaradnak.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a nyers koszt segíti az egészség, a teljesítőképesség megtartását vagy akár a visszaszerzését, szabályozza az anyagcsere működését, ellát a szervezet számára nélkülözhetetlen mikro tápanyagokkal és erősíti az immunrendszert is.
  Hírek